Brúixola
Entrevistes
Joan Oleza
Catedràtic emèrit de Literatura Espanyola en la Universitat de València, ha sigut un dels fundadors de la Facultat de Filologia i professor convidat en diverses universitats internacionals: Bolonya, Chicago, La Plata, Londres, Magúncia, Mar del Plata, Nottingham, Roma… Ha realitzat la coordinació de les Obras Completas de Max Aub i, el 2016, la Generalitat Valenciana reconeix el seu projecte d'investigació Max Aub y las confrontaciones de la memoria histórica com a projecte Prometeu.
Salvador Albiñana
Professor d'Història Moderna i Contemporània de la UV. Entre les seues publicacions poden esmentar-se: Proceso a Juan Peset Aleixandre [2001], México ilustrado 1920-1950 [2010], i Añorantes de un país que no existía. Ana Martínez Iborra y Antonio Deltoro, exiliados en México [2020]. Ha fet de comissari d'exposicions com ara Libros en el infierno [1939]. La Biblioteca de la Universitat de València, Cinc segles i un dia [1999], Ciudades y Paisajes. B. Plossu. M. Fuentes [2006], i, en col·laboració amb José Vicente Plaza, Carmen Alborch, el arte y la vida [2021].
Mª Victora García Esteve
Cap del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València des de l’any 1995. Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de València, és funcionària del Cos Facultatiu d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs des de l’any 1986. Durant la seua gestió, el Servei de Biblioteques i Documentació ha obtingut el Segell Internacional de Qualitat EFQM 400, que reconeix la gestió excel·lent, innovadora i sostenible. És autora de 17 publicacions dedicades a la gestió bibliotecària.
Teresa Álvarez Aub
Neta de Max Aub i presidenta de la Fundació Max Aub. És filla d’Elena Aub i de Federico Álvarez Arregui, fill d'exiliats també i vinculat al món editorial i a la UNAM. Teresa va substituir en la presidencia de la Fundació Max Aub 2021 a la seua mare, qui va contribuir a la difusió de l'obra de Aub des dels anys 80 i a la posterior creació de la fundació. Teresa manté els records de la família Aub de l’exili, i el seu treball en els últims anys ha estat la conservació i la difusió del llegat i l’obra de Max Aub.
Manuel Aznar Soler
Fundador i director (1993-2021) del Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL) de la UAB. Entre les seues publicacions poden esmentar-se llibres com Los laberintos del exilio. Diecisiete estudios sobre la obra literaria de Max Aub [2003], escriptor del qual ha editat La gallina ciega [1995 i 2021], San Juan [2006], Diarios (1939-1972) [1998], Nuevos diarios inéditos (1939-1972) [2003] i Escritos sobre el exilio [2008].
Esther Lázaro
Doctora internacional en Filologia Espanyola per la UAB, cursa el màster en Estudis Teatrals d'aquesta universitat i l'Institut del Teatre. Va dedicar la tesi doctoral al teatre inèdit de Max Aub. Ha publicat nombrosos treballs a revistes especialitzades i a obres col·lectives, així com diverses edicions literàries, entre elles la del monòleg De algún tiempo a esta parte d'Aub. Actualment és investigadora postdoctoral Margarita Salas al laboratori ICTT de l'Avignon Université.
Xelo Candel
Professora titular de Literatura Espanyola a la UV, on dirigeix l'Aula de Poesia. Entre altres, és autora dels llibres: Versiones y Subversiones de Max Aub [2016]; Los Sesenta. Revista literaria. México, 1964-1965 [2015]; Epistolario entre Max Aub y Vicente Aleixandre [2014]; i Diario de Djelfa, de Max Aub [1998]. Actualment dirigeix el projecte d'R+D+i: “Escrituras de la identidad en tiempos de conflicto: Max Aub y la memoria generacional”.
Francisco Tortajada
Nascut a Sogorb, és el director i gerent de la Fundació Max Aub. Forma part també de l’Institut de Cultura de l’Alt Palància. A més a més, és membre de l’associació ACAMFE, que acull les fundacions de diferents autors (Fundación Federico García Lorca, Fundación Juan Ramón Jiménez, Casa Museo Lope de Vega, Fundación Blas de Otero, Fundación Valle-Inclán). També és el president de l’Associació cultural “La Aldaba”.
Margarita Ibañez Tarín
Doctora en Història Contemporània per la Universitat de València. En l'actualitat és professora en l'IES “Abastos” de València. És autora de diverses publicacions, entre les quals destaquen: Mujeres y antifascistas, doblemente perdedoras [2018], Los profesores de Segunda Enseñanza en la Guerra Civil [2019] i Los Gaos. Del sueño republicano al desgarro familiar [2020]. En 2018 va obtindre la beca d'investigació “Hablo como hombre” de la Fundació Max Aub per a la realització del treball de recerca sobre la família Gaos.
José Martínez Rubio
Doctor en Literatura Espanyola i Professor Ajudant Doctor en el departament de Literatura Espanyola a la Universitat de València des de l'any 2020. Entre les seues publicacions podem citar: Mientras dure la guerra. Miguel de Unamuno y la memoria histórica como derecho humano [2021]; Las forma de la verdad. Investigación, docuficción y memoria en la novela hispánica [2015] o El futuro era esto. Crisis y rematerialización de la Modernidad [2014]. Ha format part del projecte: Max Aub y las confrontaciones de la memoria histórica [2016-2019].
Rafa Lahuerta
Rafa Autor de la novel·la Noruega, guanyadora del Premi Lletraferit de Novel·la [2020]. Ha participat en diversos llibres col·lectius de temàtica futbolística, com també ho és la seua reconeguda obra La balada del Bar Torino (Llibres de la Drassana, 2014).
Vicent Baydal
Professor al departament de Història de la Universitat Jaume I de Castelló. Historiador, divulgador i editor a Llibres de la Drassana. Va estudiar a la UV i es va doctorar a la UPF. Ha realitzat investigacions postdoctorals a Oxford, i des del 2015 realitza docència a la UJI. És autor del llibre Els valencians, des de quan són valencians? [2006]. És cronista oficial de la ciutat de València i ha col·laborat amb el programa Tresors amb història (À Punt Mèdia).
Javier Navarro
Professor del departament d’Història Contemporània de la Universitat de València, especialista en temes com la Segona República, l’anarquisme o la Guerra Civil Espanyola. És autor de l’article “Casa, llibres i memòria. L’espoliació dels béns de Max Aub en la València franquista”, dins del llibre Història i poètiques de la memòria [2016]. És escriptor i ha sigut comissari de l’exposició: Tot està per fer. València, capital de la república (1936 - 1937).
Vicente Benet
Catedràtic de Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I de Castelló. És autor, entre altres obres, d’El cine español, una historia cultural, Premi de l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques [2013]. A més del cinema espanyol, ha realitzat publicacions sobre cinema internacional i les representacions de conflictes i guerres en cinema, televisió i art. Ha impartit docència en diverses universitats internacionals com la Sorbona, la Universitat de Chicago o la Universitat de Cambridge.
Juan Pablo Zapater
Fill de Manolo Zapater, amic íntim de Max Aub. Va cursar la carrera de Dret en la Universitat de València, al mateix temps que realitzava les primeres incursions poètiques publicant els seus textos en diverses revistes i antologies. En els anys huitanta va codirigir la col·lecció de poesia “La pluma del águila”. Entre els seus llibres destaquen: La coleccionista, Premi Internacional de Poesia Fundació Loewe a la Jove Creació [1990]; La velocidad del sueño, Premi Crítica Literaria Valenciana [2013] i Mis fantasmas, Premi de Poesia “Ciutat de Burgos” [2019]. Des de 2015 dirigeix la revista de poesia 21veintiúnversos.
Jesús Peris Llorca
És professor de literatura espanyola i llatinoamericana a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Membre del Projecte d'Investigació "Memory Novels LAB: Laboratori Digital de Novel·les sobre Memòria Històrica Espanyola", referència GV/2021/183, subvencionat per la Generalitat Valenciana. Director de Caràcters. Revista de Llibres.
Eva Soler Sasera
És doctora en Literatura Espanyola per la Universitat de València, llicenciada en Filologia Hispànica i en Documentació. Ha publicat una monografia sobre la crítica literària de Max Aub i ha realitzat una edició crítica del Manual de Historia de la Literatura Española. Ha col·laborat en obres col·lectives: “Max Aub y la historiografía literaria en el exilio de 1939” En teoría hablamos de literatura [2007] o “Pruebas (1967)” en Obras completas. Volumen X. Max Aub [2020].
Miguel Martí
Desenvolupa la labor de dissenyador gràfic des de fa més de 10 anys, després de cursar els estudis superiors de Disseny Gràfic a l’EASD de València. Des de llavors ha alternat les col·laboracions amb diferents estudis, com ara Supply Brand Agency de Oporto, Regular Animal de Miami, Democràcia estudi... Publica el llibre Il·lustres valencians il·lustrats [2015] amb Judith Coronado, les il·lustracions del qual van ser premiades al Certamen de Creació Jove València Crea en categoria de disseny gràfic.
Francisca Ferrer
Doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de València amb la tesi titulada Enrique Rambal i el melodrama de la primera meitat del segle XX. Les seues publicacions més recents versen sobre el teatre pedagògic republicà, el panorama teatral valencià durant el 1936, la fiscalitat dels espectacles durant la Guerra Civil Espanyola i la metodologia per a la investigació en la història del teatre.
CAS / VAL