Guerra Civil
Inici del capítol
Quan esclata la Guerra Civil, Max Aub s’implica en la defensa del projecte de la República. Codirigirà el periòdic “Verdad” juntament amb Josep Renau. És membre de l’Aliança d’Escriptors Antifeixistes per la Defensa de la Cultura i, seguidament, es trasllada a París com a a agregat cultural i de propaganda de l’ambaixada espanyola.
El 1937, el Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts el nomena secretari del Consell Central de Teatre i, un any més tard, inicia el rodatge de “Sierra de Teruel”, juntament amb André Malraux.
Acabada la guerra, s’incoa un expedient de responsabilitats polítiques contra l’escriptor. La sentència final va decretar la inhabilitació d’Aub per a l’exercici d’ocupacions públiques i l’espoli de la seua nodrida biblioteca, quadres i objectes personals.
Vídeo
Entrevistes
Javier Navarro
Professor del departament d’Història Contemporània de la Universitat de València, especialista en temes com la Segona República, l’anarquisme o la Guerra Civil Espanyola. És autor de l’article “Casa, llibres i memòria. L’espoliació dels béns de Max Aub en la València franquista”, dins del llibre Història i poètiques de la memòria [2016]. És escriptor i ha sigut comissari de l’exposició: Tot està per fer. València, capital de la república (1936 - 1937).
Esther Lázaro
Doctora internacional en Filologia Espanyola per la UAB, cursa el màster en Estudis Teatrals d'aquesta universitat i l'Institut del Teatre. Va dedicar la tesi doctoral al teatre inèdit de Max Aub. Ha publicat nombrosos treballs a revistes especialitzades i a obres col·lectives, així com diverses edicions literàries, entre elles la del monòleg De algún tiempo a esta parte d'Aub. Actualment és investigadora postdoctoral Margarita Salas al laboratori ICTT de l'Avignon Université.
Eva Soler Sasera
És doctora en Literatura Espanyola per la Universitat de València, llicenciada en Filologia Hispànica i en Documentació. Ha publicat una monografia sobre la crítica literària de Max Aub i ha realitzat una edició crítica del Manual de Historia de la Literatura Española. Ha col·laborat en obres col·lectives: “Max Aub y la historiografía literaria en el exilio de 1939” En teoría hablamos de literatura [2007] o “Pruebas (1967)” en Obras completas. Volumen X. Max Aub [2020].
Vicente Benet
Catedràtic de Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I de Castelló. És autor, entre altres obres, d’El cine español, una historia cultural, Premi de l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques [2013]. A més del cinema espanyol, ha realitzat publicacions sobre cinema internacional i les representacions de conflictes i guerres en cinema, televisió i art. Ha impartit docència en diverses universitats internacionals com la Sorbona, la Universitat de Chicago o la Universitat de Cambridge.
Localitzacions
Et proposem convertir-te en rastrejador/a de les localitzacions reals relacionades amb la vida i obra de Max Aub amb l’objectiu de conformar una cartografia aubiana.
Pots suggerir noves localitzacions relacionades amb l’escriptor a través de les nostres xarxes socials amb l’etiqueta #maxaubmapa.
- Madrid
- Rambla de Méndez Nuñez, Alacant
Fotografies
Max Aub al II Congrés Internacional d’Escriptors Antifeixistes del 1937
Grup de Teatre “El Búho” dirigit per Max Aub el 1936
Rodatge de “Sierra de Teruel”
Rodatge de “Sierra de Teruel”
Rodatge de “Sierra de Teruel”
Documents i articles
Casa, llibres i memòria. L\'espoli dels béns de Max Aub en la València franquista
Viquipèdia
CAS / VAL