Retorn
Inici del capítol
Finalment, el 22 de setembre del 1969 torna de l’exili per primera vegada a València i visita la Universitat de València per a reclamar el conjunt dels seus llibres. En aquell viatge, Aub intenta recuperar els records d’eixos territoris que va viure en la seua joventut, però al mateix temps s’adona que l’han esborrat del mapa: la seua biblioteca confiscada roman en un soterrani, no troba els seus llibres en les llibreries, les noves generacions no el coneixen i els seus amics de generació no publiquen.
Després d’aquest viatge escriurà el llibre “La Gallina Ciega”, un diari on explica les seues impressions de l’experiència i fa una crítica a l’Espanya tardofranquista.
Vídeo
Entrevistes
Jesús Peris Llorca
És professor de literatura espanyola i llatinoamericana a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Membre del Projecte d'Investigació "Memory Novels LAB: Laboratori Digital de Novel·les sobre Memòria Històrica Espanyola", referència GV/2021/183, subvencionat per la Generalitat Valenciana. Director de Caràcters. Revista de Llibres.
José Martínez Rubio
Doctor en Literatura Espanyola i Professor Ajudant Doctor en el departament de Literatura Espanyola a la Universitat de València des de l'any 2020. Entre les seues publicacions podem citar: Mientras dure la guerra. Miguel de Unamuno y la memoria histórica como derecho humano [2021]; Las forma de la verdad. Investigación, docuficción y memoria en la novela hispánica [2015] o El futuro era esto. Crisis y rematerialización de la Modernidad [2014]. Ha format part del projecte: Max Aub y las confrontaciones de la memoria histórica [2016-2019].
Joan Oleza
Catedràtic emèrit de Literatura Espanyola en la Universitat de València, ha sigut un dels fundadors de la Facultat de Filologia i professor convidat en diverses universitats internacionals: Bolonya, Chicago, La Plata, Londres, Magúncia, Mar del Plata, Nottingham, Roma… Ha realitzat la coordinació de les Obras Completas de Max Aub i, el 2016, la Generalitat Valenciana reconeix el seu projecte d'investigació Max Aub y las confrontaciones de la memoria histórica com a projecte Prometeu.
Localitzacions
Et proposem convertir-te en rastrejador/a de les localitzacions reals relacionades amb la vida i obra de Max Aub amb l’objectiu de conformar una cartografia aubiana.
Pots suggerir noves localitzacions relacionades amb l’escriptor a través de les nostres xarxes socials amb l’etiqueta #maxaubmapa.
- Cementeri Civil de València
- Villahermosa, Quart de Poblet
- Sagunt
- Cabanyal, València
- La Canyada, València
- Castelló
Fotografies
Max Aub a l’aeroport a la seua arriba a Espanya (1969)
Max Aub a l’aeroport a la seua arriba a Espanya (1972)
Max Aub a París (1969)
Max Aub a la casa de Madrid d’Elena Aub
Max Aub en una caseta de llibres de la "Cuesta de Moyano" a Madrid el 1972
Max Aub i Peua Barjau a la casa de Madrid d'Elena Aub i Federico Álvarez (1972)
Documents i articles
Revista Debats. Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
Viquipèdia
CAS / VAL